På et orienteringsmøde, som Miljøstyrelsen og VCØB holdt den 11. marts 2021, præsenteredes de foreløbige resultater fra et projekt om udbredelse af selektiv nedrivning. Desuden var der oplæg om foreløbige resultater fra et vidensopbygningsprojekt, som Miljøstyrelsen har igangsat og som er første skridt mod at løse udfordringerne omkring håndtering af asbestholdigt affald, der ikke kun indeholder asbest, men også er farligt pga. indhold af fx PCB, PAH'er og tungmetaller.
Du kan hente slides fra mødet her.
Hvad viser de foreløbige resultater fra projektet om udbredelse af selektiv nedrivning?
De foreløbige resultater fra gennemførte livscyklusanalyser peger på, at man vil kunne forvente miljøbesparelser ved at indføre selektiv nedrivning i Danmark. De foreløbige resultater fra den gennemførte samfundsøkonomisk analyse tyder også på, at der for samfundet kan forventes nogle gevinster ved at indføre selektiv nedrivning i stedet for at bibeholde nuværende bedste praksis for byggeaffald. Da projektet først afsluttes ved udgangen af 2021, må branchen fortsat vente tålmodig på de endelige resultater, som vil danne udgangspunkt for den politiske behandling og stillingtagen til, hvordan vi helt konkret kommer til at indføre krav om selektiv nedrivning i Danmark.
I hvilken retning peger vidensopbygningsprojektet?
Vi står i Danmark med udfordringer med at håndtere asbestholdigt affald, der ikke kun indeholder asbest, men også er farligt affald pga. indhold af fx PCB, PAH'er og tungmetaller. Dette affald skal i dag eksporteres til deponering i udlandet, idet der på nuværende tidspunkt ikke findes en holdbar dansk løsning til at håndtere denne type affald.
Projektets formål er at foretage en indledende undersøgelse af de nationale muligheder for håndtering af denne problematiske affaldstype. Projektet udføres af DTU Miljø hos Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i samarbejde med Aarhus Universitet (AU), som undersøger mulighederne for at deponere og forbrænde i Danmark. De endelige resultater er endnu ikke på plads. Projektet forventes afsluttet i maj 2021