Cirkulær økonomi er baseret på genbrug og genanvendelse og derfor er take back-ordninger, hvor producenter hjemtager enten egne produkter eller andres produkter for at anvende dem i nye, kernen i den cirkulære omstilling.
Det nye Green Paper fra virksomhedspartnerskabet Circle House Lab undersøger, hvor langt virksomheder i byggebranchen er kommet med at udvikle gode take back-modeller, og hvordan modellerne ser ud. Fx anvender gulvproducenten Tarkett brugte materialer fra bilindustrien og tjener i stigende grad penge på leasingmodeller. Og designvirksomheden Stykka har digitaliseret dialogen med sine producenter, hvilket vil gøre det muligt at genbruge køkkenelementer i massivt træ.
Fortsat brug for mere viden
Tine Lange, grundlægger af rådgivningsvirksomheden Responsible Assets og sammen med arkitektvirksomheden 3XN/GXN medinitiativtager til virksomhedsnetværket, ser positivt på udviklingen, men vurderer samtidig, at det er nødvendigt at opbygge mere viden.
”Der er heldigvis mange, der er på vej med gode modeller i byggebranchen. Men der mangler også stadig forskning og viden om, hvordan træ, beton og stål bedst genbruges og genanvendes, uden at man går på kompromis med sikkerhed, sundhed og kvalitet. Det kræver mere samarbejde og mere videndeling.” Det nye Green Paper er et led i begge dele.
Find det nye Green Paper om take back her.
Circle House Lab er et partnerskab bestående af ca. 120 virksomheder fra den danske byggeindustri. Partnerskabet er åbent for alle, der ønsker at bidrage til, at dansk byggeri bliver førende inden for cirkulære løsninger. Circle House Lab er finansieret af Realdania og Miljøministeriets MUDP-midler. Følg med i, hvad der sker hvornår på: bloxhub.org/circlehouselab.