Hvad I ser som vigtigst for, at genbrug for alvor bliver del af byggeriets virkelighed?
Vi skal have skabt en ny kultur, så rådgivere, entreprenører og nedrivere kommer med i loopet fra start, og vi kan tænke de nye modeller sammen. Det er der slet ikke tradition for i byggeriet i dag, så der skal noget til for at få skabt den nødvendige tillidskultur.
Vi bygherrer opdager jo ikke lige den nedrivningsmodne hal, som ligger et par kilometer væk, og som vi vil kunne genbruge flere materialer fra. Men det gør nedriveren. Og rådgiveren vil se, hvordan vi bedst bruger materialerne, og entreprenøren, hvad der skal til for at kunne arbejde med dem. Alle må med rundt om bordet fra start. Det kræver en kulturrevolution.
Hvilke genbrugstiltag arbejder I med i Port of Aalborg lige nu?
Vi har netop færdiggjort et anlægsprojekt, som vi er meget stolte af. Det ene er på kaj 8010, hvor vi har genbrugt jord og andre materialer og sparet 40% på CO2-aftrykket, hvis vi sammenligner med en traditionel udførelse af et kajprojekt! Projektet blev færdigt til tiden og til prisen. Sidst, men ikke mindst, har det været meget sjovere for min afdeling at arbejde med, fordi vi er stolte af vores visionære og bæredygtige resultater, og fordi det har været lærerigt undervejs. Vi har ideudviklet sammen med vores rådgivere og entreprenører på løsninger, vurderet risiko for fx sætningsskader sammen og vurderet, hvad det vil koste at udbedre dem, hvis de kommer, og hvordan det skal honoreres – og af hvem. Måske vil den valgte løsning koste 10% ekstra at udbedre om 2 år, men anlægsbeløbet på en traditionel løsning ville have været 50% højere. Placering af risikoen er vigtig.
Vi er også i gang med byggemodning med vejanlæg og en trailerparkering, hvor vi i udbuddet har tildelingskriterier, der siger 40% til erfaring med samarbejde og med bæredygtighed, 40 % til organisation og personlige referencer og 20% pris. Det er vores entreprenør og rådgivers erfaringer og kompetencer inden for genbrugsfeltet, der er altafgørende for, om vi lykkes. Her har vi sammen defineret, at vi ikke vil bruge et gram jomfrueligt materiale til opbygningen. Og så bliver det jo for alvor sjovt. En benspænd, som hele teamet er fuldstændig opsat på at løse!
Efter de succesfulde anlægsprojekter kastede vi os over at bygge en lille lagerhal af genbrug. Men her viste det sig at være meget sværere. I hvert fald hvis ambitionen er at genbruge de mere vitale del af et byggeri. For statikeren kan ikke sige god for den genbrugte betonsøjle, fordi han ikke ved, hvad den har været udsat for i sit hidtidige liv. Manglende dokumentation af materialernes kvalitet står simpelthen i vejen, hvis vi vil andet og mere end at genbruge udendørs beklædning. Det tilsammen gør, at myndighederne kun sjældent giver dispensation. Myndighederne forholder sig til Bygningsreglementet, hvor genbrug ikke er nævnt med et ord.
Hvad du tror, at du vil kunne bruge VCØB Community til?
Communitiet skal samle branchen og vise alle de eksempler, vi hver især arbejder med, så vi kan lære af hinanden. Hvis I ikke skal samle os på tværs af værdikæden. Hvem skal så?
Hvem du særligt gerne vil have i tale i VCØB Community?
Jeg vil gerne møde alle! Det er jo hele pointen. I bliver nødt til at vise os eksempler på en ny kultur, hvor man samarbejder på tværs. Vi skal kunne se, at det virker. For ellers kommer der ikke til at ske noget.