Hvad mener du er afgørende for byggebranchens omstilling til cirkulær økonomi?
For at den cirkulære økonomi for alvor kan få fat i byggebranchen, skal slutbrugeren – dvs. alle os, der køber eller lejer for at bo eller arbejde – ændre mindset. Det skal blive en kvalitet, at byggeri er bygget med lavt CO2-aftryk, og at der genbruges byggeprodukter som fliser, mursten, træspær… eller at et byggeri er funktionelt fleksibelt, så den lokale skole f.eks. også bruges til bridgeklub eller badmintonforening om aftenen. Vi har brug for en langt større grad af forståelse for, at vores ressourcer ikke er uendelige, og at det også vedkommer den enkeltes valg. Ligesom vi har brug for, at lovgivningen giver plads til at arbejde med genbrug og genanvendelse i byggerier.
For 25 år siden købte borgerne i det sydlige Odsherred en hal, som de rev ned og genopførte som sportshal med 99 % genbrug, stort set uden at bruge penge på byggematerialer. Det er ikke muligt i dag, hvor krav om f.eks. statik og isolering ville umuliggøre det. Selvfølgelig skal vi have en lovgivning, der gør, at byggerier ikke falder sammen om ørene på os, men det er ønskeligt med et eftersyn af lovgivningen for at kunne bane vejen for mere genbrug og genanvendelse.
Hvad er I optagede af lige nu?
Odsherred Kommunes affaldsteam arbejder med at påvirke mindsettet hos kommunens borgere og herigennem også de tømrere og murere, som opfører kommunens byggerier. Vi indgår samarbejde med alle kulturarrangementer som koncerter, museer og festivaler for at nå borgerne dér. Vores tanke er, at hvis borgerne har gode oplevelser med genbrug i deres frivillige liv, så tager de lettere den tankegang med over i arbejdslivet, hvor nogle af dem bygger skoler og institutioner for kommunen. Konkret har vi leveret flere ton materialer til kulturarrangementer og skabt kontakter til selskaber, der kan konstruere affaldsstativer af festivalstole, eksportere brugte telte, soveposer og drikkedunke til Ukraine, ligesom vi har indrettet to flygtningecentre med genbrugt inventar. Gi’ & Ta’-områder for hårde byggematerialer på genbrugsstationerne kan forhåbentlig hjælpe borgerne til at komme i gang med at efterspørge genbrug, når de bygger. Områderne er meget populære, og borgerne tager ca. 20 ton byggematerialer med hjem hver måned. Med 400.000 årlige besøgende er vores genbrugsstationer et godt sted at starte.
Odsherred kommune er også optaget af at genanvende hele bygninger. Vi har en ambitiøs ejendomsstrategi, der først og fremmest går ud på IKKE at bygge nyt. Vi arbejder også med at slå funktioner sammen i samme byggeri, så nogle funktioner beslaglægger m2 om dagen, mens andre gør det om aftenen: skole om dagen, badmintonklub og bridgeforening om aftenen. Nogle funktioner i ugedagene og andre i weekenderne. Det betyder dels, at vi skal bygge mindre nyt, og at vi skal opvarme færre m2. Og de høje energipriser, der lige nu rammer os, er forhåbentlig med til at skabe forståelse – og mindset – for disse beslutninger.
Hvordan mener du, at VCØB Community kan understøtte udviklingen af cirkulær økonomi i byggebranchen?
VCØB Community kan hjælpe branchen med at skabe transparens. Hjælpe til at få sat lys på nye løsninger, og hvem der knækker koden på nye genbrugsprodukter. Samtidig kan communitiet bidrage til at udrulle standarder for, hvordan vi i branchen beskriver det cirkulære i udbud og myndighedsbehandling.
Er der nogle aktører, som du særligt gerne vil have i tale i VCØB Community?
Håndværkeren og hans mester. De små virksomheder – som der er så mange af i Danmark - skal lære at dokumentere det, de genbruger. Byggemarkederne kan spille en afgørende rolle her, fordi det er her, håndværkerne handler. Hvis vi kunne få en alliance mellem byggemarkeder og nedrivere om at få brugte materialer ind på hylderne, kunne vi få håndværkerne med.