Du er her: Forside / Aktuelt / Nyheder 2023 / Håndværkerne skal med i designprocessen, hvis bygherren skal undgå, at prisen på byggeprojektet bliver højere ved biobaserede og genbrugte materialer

Håndværkerne skal med i designprocessen, hvis bygherren skal undgå, at prisen på byggeprojektet bliver højere ved biobaserede og genbrugte materialer

Håndværkerne skal med i designprocessen, hvis bygherren skal undgå, at prisen på byggeprojektet bliver højere ved biobaserede og genbrugte materialer

Havnens Hænder sælger byggematerialer produceret af resterne fra bl.a. hamp-, græs- og halmproduktion. Medstifter Magnus Henriques arbejder for at få de biobaserede materialer udbredt i Danmark. De er allerede i brug ude i verden, primært i Europa, og har været det i årtier.

Hvad er vigtigst i omstillingen af den danske byggebranche til cirkulær økonomi?
Med udgangspunkt i min erfaring, både som håndværker og som leverandør af biobaserede materialer, er det allervigtigste for den cirkulære omstilling af byggeriet, at vi begynder at samarbejde. For alvor. Håndværkerne eller entreprenøren skal ind fra starten, inden man designer og projekterer et nyt byggeri, hvis man ønsker, at det skal indeholde brugte eller biobaserede byggematerialer og produkter. Hvis de udførende er med omkring bordet fra start, kan de selv være med til at udvikle og bestemme løsningerne og kan dermed være mere trygge. Og så undgår bygherren, at entreprenøren øger prisen på byggeprojektet for at dække sig af i forhold til nye og uafprøvede løsninger. 

Hvad er I særligt optagede af hos Havnens Hænder inden for den cirkulære dagsorden?
I Havnens Hænder er vi med i et hav af innovative projekter, som vi forventer os meget af. Ikke mindst 4til1 projektet, hvor vi sammen med IKANO og SWECO skal bygge med et aftryk på kun 2,5 kg CO2-ækvivalenter pr. m2. Men vi bliver i det hele taget kontaktet af rigtig mange, både arkitekter, pensionskasser og andre bygherrer, der ønsker at arbejde med vores materialer for at få et lavere CO2-aftryk og et sundere byggeri. Både i Paris og London er der bygget etagebyggeri med de materialer, vi bruger. De er afprøvede. Så nu skal vi bare have de biobaserede materialer udbredt i Danmark.

Hampen kommer fra restproduktionen af hampefiberproduktion, der bl.a. bruges til tekstiler i biler som BMW. Havnens Hænder aftager resterne af produktionen, dvs. de 80%, der udgør hampeplantens stamme og grene, og udvikler dem til en multifunktionel byggeblok. Vi bruger også græs, der er slået på offentlige arealer, til græsisolering, og vi bruger halm. Alt sammen restprodukter fra anden produktion. Og helst hurtigvoksende planter, der i vækstperioden på kort tid lagrer CO2. Det er derfor, vi kalder os både biobaserede og cirkulære.

Hvordan kan VCØB Community bedst hjælpe jer i omstillingen?
Vores strategi er at larme mest muligt og så se, hvem der rækker ud til os. Netværk er vejen frem, fordi det handler om, at vi taler sammen og lærer hinanden at kende, så vi sammen kan afdække fælles muligheder. Dét skaber nye projekter. Og her er VCØB Community jo et bassin fyldt med mulige samarbejdsrelationer. Så jo mere VCØB kan skabe synlighed omkring medlemmerne, og jo mere vi har mulighed for at mødes fysisk og konkret – jo bedre.

Hvem vil du særlig gerne møde i VCØB community?
Folk, der for alvor tør rykke ved det bestående. Nogle, der har modet til at gøre noget radikalt nyt for cirkulært og bæredygtigt byggeri.

 

HAVNENS HÆNDER er landets første biobaserede byggemarked og sælger udelukkende materialer, som bidrager til at nedbringe CO2-regnskabet. Læs mere om dem på VCØB's Community-site.