Udvikling og optimering af bæredygtige tiltag har været i centrum hos Port of Aalborg i mere end 10 år. I de spæde år drejede det sig primært om energibesparelser, biodiversitet og CO2-reduktion på mikroniveau, men i dag er opmærksomheden udvidet til udvikling på tværs af havn og erhvervspark med udgangspunkt i strukturerede virksomhedssymbioser, som giver mulighed for deling af ressourcer, materialer, viden og faciliteter. Overbevisningen er, at samarbejde på tværs af sektorer er nødvendigt for, at den cirkulære tankegang bliver en del af byggeprocessen, og derfor er etablering af partneraftaler og sektorkoblinger afgørende for projekterne i Aalborg.
Port of Aalborg har i de senere år blandt andet udviklet og afprøvet en ny konstellation i bygge- og anlægsprojekter, hvor bygherre, nedrivere, rådgivere og entreprenører kommer med rundt om bordet fra start og bidrager med hver deres viden og kompetencer. Det seneste eksempel er et stort anlægsprojekt, hvor Port of Aalborg indgik et tæt partnerskab med entreprenør og ingeniør omkring en kajforlængelse samt etablering af et tilhørende terminalområde. Det gav mulighed for løbende dialog, sparring og tilpasning af projektet for at fremme bæredygtigheden og kvaliteten. Blandt de mest effektive tiltag var brug af HVO-diesel, genbrugsstål og alternative betontyper. Og resultatet blev en samlet CO2-reduktion på 40 % og en øget bæreevne på 50 % sammenlignet med en traditionel udførelse af et identisk kajprojekt.
Det er en forholdsvis ny måde at arbejde på i bygge- og anlægsbranchen, men det har stort potentiale, og Port of Aalborg arbejder derfor videre med de erfaringer, som de første projekter har givet – både for selv at lære, men også for at skubbe til normerne i branchen. Ambitionen er inden for en forholdsvis kort horisont helt at udfase brug af jomfruelige materialer i bygge- og anlægsprojekter i Port of Aalborgs erhvervsområde.
Teknik og bæredygtighedschef
Port of Aalborg A/S