Du er her: Forside / Community / Medlemmer / RUM

RUM
Medlem

RUM

RUM brænder for at skabe bæredygtig arkitektur, der gør en forskel. Arkitektur, der styrker oplevelsen af lys og rum, stimulerer samvær og interaktion mellem mennesker og bidrager til, at vi sammen skaber et bedre og bæredygtigt samfund.

RUM er et udviklingsorienteret arkitektfirma med 70 medarbejdere og kontorer i Horsens og København. En bæredygtig tilgang ligger dybt i RUMs DNA, og vi arbejder med bæredygtighed i 360 graders perspektiv, som balancerer sociale, miljømæssige og økonomiske aspekter.  

RUM har flere DGNB-konsulenter og en auditor, og vi har stor erfaring med og viden om med bæredygtighed, cirkulær økonomi og genanvendelse af materialer. RUM er bl.a. rådgiver på en række projekter, der DGNB-certificeres, bl.a. Tørrings Administrationshus, Engelpark Seniorbofællesskab i Haderslev, 350 nye almene boliger på Olof Palmes Allé i Aarhus og Broskolen og Musikskolen i Årslev. 

Circle House – verdens første almene cirkulære boliger 
RUM er rådgiver på Circle House – verdens første almene boliger opført efter principperne for cirkulær økonomi.  Projektet, der opføres for Lejerbo, bygger på design for adskillelse, hvilket vil sige, at byggeriet skal kunne skilles ad og elementerne skal kunne genbruges til nyt byggeri. Målsætningen er, at 90% af boligernes bygningens materialer skal kunne genanvendes uden at tabe nævneværdig værdi, 

Projektet har til formål at udvikle og udbrede viden om cirkulært byggeri i hele branchen. Derfor har projektudviklingen samlet over 60 forskellige firmaer på tværs af hele byggeriets værdikæde - med Lejerbo, GXN Innovation, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, MT Højgaard og Statens Byggeforskningsinstitut i front. Skitserne til Circle House er tegnet i et samarbejde mellem 3XN Arkitekter, Lendager Group og Vandkunsten. Målet er et skalerbart cirkulært byggeri, der opføres på markedsvilkår. 

Torntoft & Mortensen, RUM og Sweco vandt totalentreprisekonkurrencen og har arbejdet innovativt med design for adskillelse i alle dele af projektet. Teamet har eksempelvis udfordret det konstruktive system ved at introducere et bærende skelet af betonrammer, der reducerer brugen af beton til et minimum og derved forbedrer byggeriets CO2-aftryk samt sikrer en nem genbygning og lang levetid. BUILD har lavet LCA-beregninger. Betonskelettet eftermonteres med lette trækassetter, der yderst beklædes med en klimaskærm. Alle husene fremstår med en let facadebeklædning med et delvist synligt ophængssystem, der muliggør fremtidig demontering. Facaderne består af en variation af fibercementplade, træbeklædning og sinusplader i aluminium, der giver byggeriet et mangfoldigt og varieret udtryk. Designet for adskillelse kommer tydeligt til udtryk i facadernes markering af den bagvedliggende rammekonstruktion og i de indvendige møder mellem materialerne.  

Bebyggelsen består af 60 boliger fordelt på to punkthuse i fem etager, et etagehus i tre etager og fire rækkehuse i to og tre etager. 

Karin Elbek

Karin Elbek

adm. direktør

Elena Nikolova

Elena Nikolova

bæredygtighedsspecialist og DGNB-auditor