Du er her: Forside / Nedrivning / Hvad er byggeaffald? / Materialer til genbrug og genanvendelse / Overblik over byggematerialer / Beton

Beton

Beton udgør ca. 25 % af den samlede mængde af bygge- og anlægsaffaldet i Danmark. Over 90 % af betonaffaldet nyttiggøres ved nedknusning. Det anvendes som ubundne bærelag i danske veje, pladser og til opfyldning og erstatter naturlige råstoffer.

Betonsiloer ombygges til boliger

I Danmark er der en række eksempler på, at eksisterende byggerier anvendes på en helt ny måde, fx er betonsiloer blevet ombygget til boliger. Ellers er der kun få eksempler på genbrugt beton.

Gode erfaringer med genanvendelse af beton

Både i Danmark og udlandet har man gode erfaringer med at anvende knust beton som tilslag til ny beton. 

Der kan dog være behov for at tilsætte mere cement i den nye beton med genanvendt tilslag, i forhold til beton fremstillet med jomfrueligt tilslag. Dette skyldes, at tilslagsmaterialer af knust beton er mere kantet end almindelige sten, så de er ikke lige så nemme at bearbejde som almindelig beton.

Det er desuden muligt at reducere spild af ny beton ved at anvende overskudsbeton eller afvist beton til forskellige formål.

Hvordan sorteres beton?

Der er krav i Affaldsbekendtgørelsen om, at beton skal udsorteres fra byggeaffaldet. Hvis betonaffaldet er sorteret og uforurenet, kan det nedknuses og bruges som erstatning for primære råstoffer uden tilladelse. Det er vigtigt at være opmærksom på forekomst af maling-, fuge- eller tjærerester, som evt. skal fjernes fra betonen, før det kan betragtes som uforurenet. Hvis betonaffaldet er usorteret eller forurenet, kræver det generelt en § 19 tilladelse efter Miljøbeskyttelsesloven, hvis man skal lægge materialerne ud på jorden.