Projektets formål var at opføre ny skolebygninger på Katrinedals Skole i Vanløse ved at anvende genbrugte mursten fra nedrivningen af en bygning, som også ligger i Københavns Kommunes område (bygning 13 på Bispebjerg Hospital).
I forbindelse med udvidelse af Katrinedals Skole i Vanløse (ny skolebygning og ny fritidsordning) besluttede Københavns Kommune, at bygningerne skulle opføres med facader af genbrugssten fra nedrivning af bygning 13 på Bispebjerg Hospital. Inden nedrivningen blev bygningen miljøsaneret. Murstenene blev efter aftale mellem nedrivningsentreprenør og firma Gamle Mursten leveret til rensning hos Gamle Murstens anlæg i Hedehusene. De rensede sten blev herefter leveret til entreprenør E. Kornerup A/S til muring af facader på de nye skolebygninger. For at sikre fremtidig mulighed for genbrug blev de genbrugte mursten opmuret i kalkmørtel fremfor cementmørtel. Bygherren har desuden valgt at anvende genbrugskalkmørtel.
Genbrug af Bispebjerg Hospitals mursten på Katrinedals Skole er et godt eksempel, hvor to konkrete byggesager matches for at recirkulere materialer lokalt på den mest effektive måde, samt at hele værdikæden samarbejder med henblik på at skabe cirkulær økonomi.
Projektet har givet nogle vigtige erfaringer både vedrørende teknologi, økonomi og praktiske forhold, samt vedrørende det konkrete samarbejde mellem aktører.
5.000 ton murbrokker er afleveret til Gamle Mursten. Heraf er ca. 25 % mørtel. 160.000 sten, svarende til 400 ton, blev renset og leveret til Katrinedals Skole. Andelen af rensede sten ligger mellem 6,6 og 23,6 % afhængig af murstenenes kvalitet. En del mursten fra den resterende mængde er renset og afhændet til andre projekter, mens størstedelen af mængden henligger i depot hos Gamle Mursten.
Københavns Kommune (agerer som bygherre for Katrinedalskolen)
Region Hovedstaden (bygherren for Bispebjerg Hospital)
JJW arkitekt (projektering af nybyggeri på Katrinedalskolen)
Sweco (projektering af nedrivning på Bispebjerg Hospital)
Gamle Mursten (renseentreprenør for genbrugte mursten)
Olesen (nedrivningsentreprenør)
Årstal
2015-2016
Mere viden
Københavns Kommune, Genbrug af mursten - Erfaringer fra nedrivning af bygning 13 på
Bispebjerg Hospital og genbrug af mursten til nybyggeri på Katrinedals Skole i Vanløse, udarbejdet af Erik K. Lauritzen, udkast december 2016;
MUDP Rapport, Udvikling af teknologi og metoder til nedrivning af murværk med henblik på genbrug af mursten, udarbejdet af Erik K. Lauritzen, udkast december 2016.
Økonomi
Nedrivningsentreprenøren kunne gennemføre optionen for nedrivning med henblik på direkte genbrug af mursten for 0 kr. Dvs., de kunne se en økonomisk gevinst ved at rive bygningen skånsomt ned og køre murstenene til rensning. Omkostning for håndrensning alene er på 5 kr. pr. sten, hvilket bringer salgsprisen for genbrugte sten over det normale prisniveau for mursten. Økonomien i modtagelse og rensning af sten er afhængig af kvaliteten af de modtagne brokker. Ved en relativ lav kvalitet belastes økonomien af omkostninger til håndtering af de frasorterede mængder og usikkerheden med hensyn til at afsætte restmængderne til genanvendelse, subsidiært deponering. Som følge af det, samt at størstedelen af de leverede 5.000 t onbrokker stadig henligger i depot hos Gamle Mursten, er det ikke muligt at give en vurdering om den samlede økonomi.