Du er her: Forside / Sådan gør du / Cases / Kommune genanvender og opgraderer lysarmaturer

Kommune genanvender og opgraderer lysarmaturer

Kommune genanvender og opgraderer lysarmaturer

Rudersdal Kommune har en ny energispareplan, og i den forbindelse søgte de en   ny belysningsløsning til aktivitetscentret Rønnebærhus. De gamle armaturer brugte for meget strøm og gav et dårligt lys. Da der skulle laves nye lofter, kunne de eksisterende armaturer ikke længere anvendes, og der var derfor brug for nye armaturer. Kommunen havde fokus på genbrug og søgte et alternativ til nyindkøb.

Fischer Lighting er en dansk virksomhed, der er udsprunget af en 100 år gammel el- teknisk virksomhed. Virksomheden har udviklet et lyskoncept, der skal gøre op med den traditionelle brug-og-smid-væk-kultur. Konceptet er et cirkulært og rentabelt alternativ til nyindkøb, hvor kunden opnår samme kvalitet og fleksibilitet som med helt ny LED armaturer.

I stedet for at smide armaturer ud, som enten bruger for meget strøm, eller som ikke passer til kundens visuelle stil længere, har Fischer Lighting skabt en teknologi, der gør, at de kan opgradere gamle lysarmaturer til LED. Det sparer store mængder af CO2 og ressourcer, og de gamle armaturer kommer til at fremstå som nye. Derudover samarbejder virksomheden med førende arkitekter om at opgradere designet på de gamle lysarmaturer.

Et pilotprojekt

Projektet i Rønnebærhus er et pilotprojekt, som lancerer et nyt forretningsben hos Fischer Lighting, kaldet ReDesign. ReDesign indebærer, at gamle lysarmaturer indsamlet fra nedrivningsprojekter bliver genanvendt og opgraderet til LED og får et nyt visuelt udtryk. Udviklingen af ReDesign er støttet af Realdania Innovation til marked.

ReDesign konceptet viste sig at være den optimale løsning for Rudersdal Kommune. De fik et nyt visuelt udtryk og en stor energibesparelse, samtidig med at deres ønske om at tænke i genbrugte materialer blev opfyldt.

De gamle lysarmaturer kom fra renoveringsprojekter hos NCC og et stort dansk medicinalfirma. ReDesign tilgangen er sandsynligvis den første af sin slags i verden.

Helt konkret fjernes den gamle elektronik i lamperne, i dette tilfælde de gamle lysstofrør, og selve stålkasserne, der vejer omkring 5 kilo stykket, genbruges. Herefter sættes ny elektronik i kasserne, og de bliver opfrisket til et nyt design, kaldet ’Venus’.

I alt blev 170 udslidte armaturer opgraderet til Fischer Lighting ReDesign ’Venus’ armaturer. Armaturerne blev renoveret og opgraderet af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Konceptet hjælper derfor med at skabe arbejdspladser i Danmark for personer, der har svært ved at passe ind i et normalt job.

Resultater
Rønnebærhus sparer ca. 5 ton CO2 årligt med ’Venus’ løsningen. Og der spares ca. 1,9 ton CO2-udledning ved at undgå den ekstra produktion af stål, som er et af de mest klimabelastende materialer.

’Venus’ armaturet er, på grund af den store CO2-besparelse, kåret til at være en af verdens

1.000 mest effektive og skalerbare bæredygtige løsninger. (Solar Impulse Efficient solution label Aug. 2020. https://solarimpulse.com/efficient-solutions/venus)

Den store CO2-besparelse kommer oveni den besparelse, der følger af det forventede lavere energiforbrug. Selve energibesparelsen på cirka 21.000 kWh årligt svarer til en CO2- besparelse på 3,2 ton CO2 om året1 og var et af hovedmotiverne for projektet (Baseret på Energinets tal for, hvor meget CO2 danskerne udleder gennem elforbruget. Dette var i 2019 150 g  pr. kWh).

”For det første gør vi det, fordi det giver en regulær energibesparelse. Det er egentlig det, der driver vores investering. Dernæst er det en gevinst, at vi kan benytte renoverede armaturer, da vi har et generelt fokus på at genbruge”, siger Søren Hansen, energichef i Rudersdal.

Økonomisk er det også en rigtig god business case for Rudersdal Kommune, der regner med  en tilbagebetalingstid på lidt over 6 år for helt projektet.

I modsætning til de fleste nye LED armaturer er Fischer Lightings løsninger designet så selve lyskilden kan udskiftes eller repareres, og de er derfor sikret til fremtidige generationer af lyskilder.

Vigtigste erfaringer

Projektet i Rønnebærhus er det første projekt i Danmark, hvor der i større stil bliver genbrugt lysarmaturer, der ellers skulle have været smidt ud.

Projektet med indsamling af armaturer, opgradering, opbevaring og opsætning nye steder kan kun lade sig gøre med støtte fra Realdania Innovation til marked.

Pilotprojektet baner vejen for en lang række nye ReDesign projekter, der trækker på viden og erfaringer fra dette. Projektet har vist, at hele distributionskæden fungerer og at metoden er skalerbar.

Fischer Lighting står foran at lancere af et nyt katalog for bæredygtig belysning, som skal gøre det lettere og mere overskueligt for kunden at træffe bæredygtige belysningsvalg.

Fakta og deltagere

  • Ved at opgradere 100 gamle 60x60 armaturer til ’Venus’ spares der 1,6 ton CO2 samt 57.000 l vand

  • En beregning fra DTU viser, at genanvendelse af brugte armaturer giver en reduktion i CO2 -udledning på op til 42 %

  • Fischer Lightings løsninger giver point ved DGNB-certificering

  • Fischer Lighting arbejder med verdensmål 3 og 12

Deltagere

  • Fischer Lighting
  • Rudersdal kommune
  • Støttet med projektmidler fra Realdania Innovation til marked

Vil du vide mere?

Kontaktperson

Lars Elmvang, Partner og strategisk direktør, Fischer Lighting