Du er her: Forside / Sådan gør du / Cases / Termisk stripning

Termisk stripning

Termisk stripning

Termisk stripning er en metode til at reducere mængden af PCB, der bl.a. har været anvendt på indskolingsbygningen på Gadstrup Skole i Roskilde Kommune. Herved blev affaldsmængden reduceret betragteligt, og renovering frem for nybyggeri blev gjort muligt.

Selv om man fjerner de oprindelige materialer i en bygning, falder indholdet af PCB i indeluften ofte kun lidt eller slet ikke i bygninger, hvor der er konstateret PCB. Trods total afrensning af alle indre overflader for PCB ved hjælp af sandblæsning, er der en del tilfælde, hvor Sundhedsstyrelsens lave aktionskriterium på 300 ng PCBTotal/m3 luft overskrides. For at imødegå dette blev termisk stripning taget i brug på Gadstrup Skole i Roskilde Kommune.

I 2013 blev der i indskolingsbygningen målt op til ca. 5-6.000 ng PCBTotal/m3 luft, der viste sig at stamme fra ca. 750 kondensatorer i lysarmaturerne. Herfra havde PCB spredt sig til alle andre bygningsmaterialer i betydelige koncentrationer. Materialerne i bygningerne bliver ikke rene af termisk stripning og vil fortsat skulle håndteres som PCB-holdigt eller farligt affald – men uden termisk stripning havde det været nødvendigt at rive hele bygningen på ca. 1.500 m2 ned.


 

Efter kondensatorerne var blevet identificeret som kilden til de forhøjede koncentrationer i indeklimaet, blev de fjernet for at hindre yderligere forværring af problemet.

For at afklare hvordan de forskellige materialer i bygningen ville reagere på stripning, blev der dernæst foretaget en række forsøg i laboratoriet på de 12 materialer med størst overfladeareal. Her blev hvert materiales afgivelse af PCB – fluxen (ng PCB/m2/s) – målt, før stripning og efter flere korte stripninger. Med udgangspunkt i fluxen efter stripning blev der opstillet en model over bygningen. Modellen viste, hvor lang tid og ved hvilken temperatur stripningen skulle foregå. Laboratorieundersøgelsen viste også hvilke materialer, der ikke kunne renses tilstrækkeligt, og derfor skulle fjernes før stripning eller forsegles efter stripning. Projektet forløb over ca. 1 år:

Ud fra bygningens varmeregnskab kunne man beregne den effekt, der var nødvendig, for at varme bygningen tilstrækkeligt op under stripning. Det var besluttet forud at anvende et luftskifte i bygningen på 10 gange i timen under stripning, svarende til et luftskifte på ca. 50.000 m3/time. Filtereffektiviteten skulle være mindst 80 %. Selve stripningen forløb over tre uger.

Vigtigste erfaringer

  • Det er afafgørende betydning, at alle primære kilder er fjernet, før bygningen varmes op. Ellers risikerer man at forværre problemet.
  • Indledende undersøgelser af materialer er afgørende for at minimere omkostninger og opnå et godt resultat.
  • Tæt dialog med de udførende parter er nødvendig for at sikre, at alle forstår, hvorfor hvert trin er udformet som det er.
  • Termisk stripning bør så vidt muligt udføres om sommeren, idet det ellers kan være svært at opretholde tilstrækkeligt høje temperaturer.

Den høje temperatur under stripning har en række konsekvenser:

  • Der kan opstå svindrevner i træ på grund af den kraftige udtørring. Disse forsvinder dog efter nogen måneder stort set igen.
  • Bygninger med støbeasfaltgulve må ikke opvarmes til over ca. 55 oC, da asfalten i så fald bliver for blød.
  • Arbejde i områderne bør så vidt muligt undgås og må aldrig udføres som alenearbejde.
  • Sikker kontrol med adgang til de varme områder og aflåsning, når de forlades, er af største betydning. Der er en stor risiko for, at børn eller andre kommer til skade, hvis de går ind i den varme bygning uden at vide, hvad der foregår.

Resultat
Den termiske stripning og forseglingen resulterede i, at koncentrationerne af PCB i indeluften 1½ år efter stripningen var faldet fra et gennemsnit på 5-6.000 ng/m3 til under 200 ng/m3. Resultatet ramte temmelig præcist i forhold til, hvad de forudgående beregninger havde vist.

Der blev i alt kasseret ca. 30 ton materialer. De øvrige ca. 1.200 ton materialer i bygningen blev genanvendt. som de stod.                                                                                 

Hvad er PCB? 

PCB er fællesbetegnelsen for en gruppe af svært nedbrydelige stoffer, der er skadelige for mennesker og dyr. På grund sine tekniske egenskaber er PCB blevet benyttet i byggeriet i bl.a. elastiske fuger, malinger, lim, elektrisk isolering og kondensatorer. PCB er meget mobilt. Det fordamper langsomt og forekommer ikke sjældent i koncentrationer, der er så høje, at de overskrider Sundhedsstyrelsens lave aktionskriterium. Efter det er fordampet, optages det i andre materialer, både ude og inde, hvorfra det igen kan fordampe. Det er baggrunden for, at det stadig findes i indeluften, efter de PCB-holdige materialer er fjernet.

Økonomi

Hele renoveringsprojektet, inklusive forbedringer beløb sig til ca. 8 mio. kr. Heraf er ca. 2 mio. kr. anvendt til forbedringer af bygningen, der ikke direkte har noget med sikringen af indeklimaet mod PCB at gøre.

Selve den termiske stripning i form af ventilatorer og filtre til fjernelse af PCB fra luften beløb sig til ca. 1,5 mio. kr. Udgifter til energi i forbindelse med stripningen beløb sig til ca. 100.000 kr..

Omkostninger til nedrivning og genopbygning ville være løbet op i ca. 41 mio. kr. Dermed har valget af renovering frem for nybyggeri været en god forretning for Roskilde Kommune.

Deltagere

  • Bygherre: Roskilde Kommune
  • Rådgiver: Golder i samarbejde med RUC
  • Entreprenør: J. Jensen A/S

Golder har også benyttet termisk stripning i fuld skala på en række andre projekter, hvor der i indeklimaet er blevet målet PCB i koncentrationer langt over Sundhedsstyrelsens lave aktionsværdi på 300 ng PCBTotal/m3. I alle tilfælde er den efterfølgende koncentration faldet til 300 ng PCBTotal/m3 eller derunder.

 

Vil du vide mere?


Thomas Hougaard, Golder Associates A/S: 
thomas_hougaard@golder.com, tlf. 24 61 97 12

Sabina Holstein, Roskilde Kommune:
sabinah@roskilde.dk, tlf. 46 31 35 57